Zoeken

Vergelijken

Veilig

Vertrouwd

 

Tips

Een leven zonder stroom is ondenkbaar

Stroom is nodig om een huishouden te kunnen runnen. Mensen kunnen hier niet meer zonder mee. We gebruiken het om ons huis te verwarmen en om te kunnen koken. Zonder stroom zou je niet meer onder een warme douche kunnen staan, je telefoon niet meer kunnen opladen of geen televisie kunnen kijken. Een leven met enkel kaarslicht kunnen we ons niet meer voorstellen. Een huishouden heeft gemiddeld zo’n twintig verlichtingsbronnen. Vergeet je soms hoe belangrijk deze energievoorziening is? Denk dan terug aan die keer dat de stroom uitviel!

Wat is grijze stroom?

In Nederland wordt gebruik gemaakt van energie, zowel grijs als groen. Het verschil hiertussen is dat bij groene stroom energiebronnen op duurzame wijze worden verkregen. Windenergie en zonne-energie zijn voorbeelden hiervan. In Nederland doen steeds meer mensen mee aan duurzame energie. Grijze stroom is meestal niet duurzaam, doordat bij elk gebruik de brandstoffen elke keer minder worden Ook de stroomproductie uit kerncentrales valt onder grijze energie. Deze fossiele brandstoffen raken een keer op. Het duurzaam verkrijgen van energie is een goed alternatief.

Is vergroende stroom hetzelfde als groene energie?

Niet alle grijze energie is even vervuilend. Daarbij blijkt het vaak goedkoper en daardoor kunnen er voordelige energiecontracten worden aangeboden. Toch gaan energieleveranciers zich steeds meer op groene stroom richten. Dan bestaat er ook nog de term vergroende energie. Dit klinkt mooi, maar dit is gewoon grijze stroom die niet duurzaam is opgewekt. Sommige energieleveranciers maken hier wel gebruik van. Ze kunnen uit het buitenland certificaten verkrijgen, om op de grijze stroom een andere naam te plakken: vergroende stroom. Een duidelijk voorbeeld van sjoemelpraktijken. ga jij voor de goedkoopste energieleverancier of de meest duurzame energieleverancier?

Groene stroom is het meest milieuvriendelijkst

De meeste leveranciers bieden dus tegenwoordig groene stroom aan. Probeer energie vergelijken om de verschillende deals onder elkaar te zien. Dit wordt op Europees niveau gestimuleerd en is zeer milieuvriendelijk. Maar het wordt met name steeds meer aangeboden, omdat veel huishoudens duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Dit komt omdat het natuurlijke en schone producten zijn die de groene energie leveren. Er is geen sprake van milieuvervuiling. Groene stroom is verreweg het meest milieuvriendelijk. En het gaat om energie wat iedereen nodig heeft. Nu en in de toekomst. Essentieel en onmisbaar.