Zoeken

Vergelijken

Veilig

Vertrouwd

 

Tips

Waarom douglas hout het nieuwe hout is.

Douglas hout is een ware opkomende houtsoort die steeds vaker gekocht word en je steeds vaker ziet verschijnen. Voornamelijk voor het gebruik van buitenshuis bouw projecten is douglas hout een houtsoort die steeds populairder wordt. Dit kun je terug zien in de veelzijdigheid waarin het houtsoort beschikbaar is. Zo kun je hem kopen als een gewone plank, rabatdelem, schaaldelen, balken, palen en kant-en-klare schermen. Maar waarom zou je zelf deze houtsoort moeten kiezen boven de zeer duurzame hardhouten soorten of voor de geïmpregneerde tuinhuisjes en meubelen. Lees hieronder waarom het dus zoveel gekozen wordt, het zo populair is en wat het nu eigenlijk is.

Douglas hout.

Douglas hout in het kort, ook wel Oregon Pine in België genoemd, zijn producten, bouwmaterialen en/of een houtsoort die afkomstig is van de Douglas spar. De Douglas spar is een  naadboom die voornamelijk in Europa te vinden is. De naaldboom heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt in zijn verschijning. Dit komt door de intensieve aanplant speciaal voor de houtproductie. Het is namelijk een snel groeiende naaldhoutsoort en valt daarmee in de zachthout categorie. Douglas hout heeft een soort rood/roze kleur wat het een soort vurig en warm effect geeft. Daarnaast is douglas hout een massieve houtsoort. Dit betekend dat het een volledig gezaagd hout is en dus niet is samengesteld met meerdere soorten hout, toeslagstoffen bevat of verlijmd is. Douglas hout heeft een aantal zeer prettige product eigenschappen waardoor het hout dus zo aantrekkelijk is geworden. Zo blijkt het goed bewerkbaar te zijn aangezien het een vrij zachte houtsoort is. Het is erg duurzaam voor zowel het milieu en in zijn levensduur. Omdat het dus relatief gezien lang mee kan gaan kan het hout on-verduurzaamd of onbehandeld worden gebruikt. Tot slot is het ook een zeer goedkope houtsoort vooral gekeken naar zijn levensduur, tot in tegenstelling van hard hout.

De uitvoeringen van douglas hout.

Douglas hout is er tegenwoordig ook in vele verschillende verschijningsvormen en uitvoeringen. In dit geval, omdat het een massieve houtsoort is, zit het verschil hem in de zaagwijze en verzaging in de fabriek. Vaak komt douglas hout in een onbehandelde en on-verduurzaamde staat binnen. Vaak wordt de manier waarop het product is afgewerkt uitgedrukt in “(fijn) bezaagd (=ruw/met splinters) of geschaafd (=glad). Ook wordt douglas hout veel gebruikt in samengestelde houtsoorten zoals multiplex en underlayment. Tot slot, zoals eerder genoemd is douglas hout al een zeer duurzame houtsoort. Dit betekend dat hij niet nog eens moet worden behandeld om duurzamer te worden. Hij zou eventueel met beits bewerkt kunnen worden om eventueel zijn levensduur te kunnen verlengen.