Zoeken

Vergelijken

Veilig

Vertrouwd

 

Tips

Handige tips voor het voorkomen van lekkages

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om lekkages te voorkomen, Hier zijn enkele handige tips om waterlekkages in je huis te voorkomen.

 

Regelmatig dakonderhoud

De beste tip die we kunnen geven ter voorkoming van lekkages is regelmatig dakonderhoud en het regelmatig inspecteren op mogelijke waterlekkages. Voor extra bescherming zijn er waterlekzoekers op de markt die je in kastjes onder gootstenen kunt plaatsen, op platforms van waterkokers, en zelfs bij de hoofdmeter.

 

Let op een verhoogd waterverbruik

Hoewel het regelmatig controleren van je waterverbruik je niet kan helpen voorkomen dat er een waterlek ontstaat, kan het je wel helpen een onzichtbaar lekkage op te sporen en snel actie te ondernemen om te voorkomen dat het groter wordt, en zo grotere schade te voorkomen.

 

Inspecteer je apparaten:

De verschillende onderdelen van je watergebruikende apparaten verouderen en raken versleten. Hierdoor kunnen afdichtingen van je wateraansluitingen kapotgaan. Als dit gebeurt, ontstaan er lekkages. Daarom moet je deze afdichtingen van je wasmachine, waterverwarmer, toilet, koelkast, en vaatwasser inspecteren.

 

Vervang de slangen van de wasmachine

De warm- en koudwatertoevoerslangen die op de wasmachine zijn aangesloten zijn meestal van rubber. Er stroomt voortdurend water door deze leidingen, ook als de wasmachine niet in gebruik is. Deze rubberen slangen hebben een gemiddelde levensduur van vijf jaar. Daarna beginnen ze te verslechteren met als gevolg een lekkage. Merk je beschadigingen aan deze slangen, of zijn ze op leeftijd, dan is het aan te bevelen ze te vervangen om lekkages te voorkomen.

 

Maak het water in je huishouden zachter

Soms kan het plaatselijke gemeentewater een te hoog mineraalgehalte hebben, waardoor zich minerale afzettingen in de waterleidingen kunnen vormen. Dit verhoogt de druk en versnelt corrosie op leidingen en armaturen. Een waterontharder voor je huishouden laten installeren kan de levensduur van je leidingen verlengen en lekkages voorkomen.

 

Voorkom dat leidingen bevriezen

Doe tenslotte alles wat je kunt om te voorkomen dat je leidingen in de winter bevriezen. Bevroren leidingen scheuren gemakkelijk, waardoor ze een ravage in je huishouden kunnen aanrichten en je veel geld aan reparaties kosten.