Zoeken

Vergelijken

Veilig

Vertrouwd

 

Tips

Duurzame tuin - Leer hoe u dit idee in de praktijk kunt brengen

Duurzaam tuinieren is een nieuw project in de landschapsarchitectuur. Het idee is om inheemse soorten en hulpbronnen te gebruiken die niet schadelijk zijn voor het milieu. Ze kunnen worden ingezet in publieke, private, condominium en zakelijke stedelijke groengebieden. De keuze voor deze vorm van tuinieren is een manier om van de natuur te genieten en deze tegelijkertijd te behouden.

Deze zorgen zijn aanwezig in de ontwikkeling van een duurzame tuin. Het project houdt ook rekening met de esthetiek, maar het belangrijkste is om een goede omgeving te bieden voor de planten en de minst mogelijke impact op het milieu. Tegelijkertijd worden de meeste materialen die in de structuur worden gebruikt, gerecycled of hergebruikt en worden er natuurlijke hulpbronnen gespaard.

Hoofdkenmerken van een duurzame tuin
In de duurzame tuin wordt de grond rationeel gebruikt. De technieken voor het behoud van de vruchtbaarheid en de bodemstructuur zijn ontworpen om de negatieve effecten op het milieu te verminderen. Bij de keuze van de vegetatie wordt rekening gehouden met de identiteit van de lokale flora en het vermogen van de soorten om regenwater vast te houden en de luchtvervuiling te verminderen.

Omdat ze bestaan uit lokaal aangepaste vegetatie, vereisen duurzame tuinen weinig onderhoud. Deze eigenschap zorgt ook voor een langere levensduur van het landschapsproject. Het gebruik van organische, gerecyclede en hergebruikte materialen biedt een eenvoudigere hantering. Een ander voordeel is het constante bezoek van vogels, vlinders en andere nuttige insecten.

Leer hoe u een duurzame tuin kunt maken

Gebruik inheemse planten
In het algemeen is een duurzame tuin een tuin die zo efficiënt en verantwoord mogelijk gebruik maakt van de beschikbare middelen, waarbij afval wordt verminderd en onnodige uitgaven van die middelen worden vermeden. Daarom is een primaire manier om dit concept in uw tuin toe te passen, het rekenen op plantensoorten die inheems zijn in uw regio en die zich goed aanpassen aan het klimaat en de omstandigheden van het gebied.

Verminder het gazon zoveel mogelijk
Ook om het verbruik van hulpbronnen te verminderen, is een andere veelgebruikte stortplaats het verkleinen van het met natuurgras begroeide gebied. Aangezien het gras voortdurend moet worden onderhouden, met snoeien, maaien en vooral besproeien (wat een grote verspilling van water betekent), is een ideaal alternatief om een deel van de tuin op een andere manier te bedekken. Een duurzaam, betaalbaar en voordelig alternatief is kunstgras.

Het heeft geen irrigatie nodig, hoeft niet te worden gesnoeid, houdt het groene aspect onafhankelijk van het seizoen en heeft nog steeds eenvoudig onderhoud en een levensduur die kan oplopen tot vijf jaar.

Recycled en hergebruikt materiaal opnemen
Het is niet voldoende om alleen de uitgaven voor natuurlijke hulpbronnen te verminderen om een duurzame tuin te maken, het is ook noodzakelijk om te recyclen en te hergebruiken. Dit is een steeds populairder wordende trend in de tuin- en landschapsarchitectuur, omdat het nuttige, het aangename en het ecologisch juiste samenbrengt.

Gebruik van groene energie

Daarnaast kunt u in de tuin groene energie opwekken door gebruik te maken van zonnepanelen of een zonneboiler. U kunt kijken welke energieleverancier voor u het goedkoopste is wanneer u daarnaast zelf energie opwekt. Zo bespaart u snel tot wel honderden euro’s op u gas licht rekening. En u helpt mee aan een duurzame samenleving.