Zoeken

Vergelijken

Veilig

Vertrouwd

 

Tips

Wat is een kokedama en hoe kan ik die kweken?

In dit artikel wil ik de hangende tuinen onder de aandacht brengen, ook wel de Japanse Kokedama genaamd. Een project voor binnenshuis. Erg leuk en handig als je van planten houd maar niet voldoende vensterbank ruimte hebt om het vol met planten te zetten. Zelfs als je wel de ruimte hebt, is het erg leuk een plekje te creëren waar je de planten aan de plafond heb hangen. Denk aan een serre of je keuken. Of zelfs voor buiten is er veel mogelijkheden. Van een afstand lijkt het net of je planten zweven!

 

Kokedama of toch een Japanse Notenboom?

Een plant die groeit uit een bol van aarde en mos. In Japan een erg gewilde manier van tuinieren, wat  veel weg heeft van de meer bekende Bonsai. Of ook wel Bonsai voor arme mensen genoemd. Wist je dat de Japanse Notenboom (Ginkgo Biloba) ook heel populair is? Je kunt dan genieten van zijn vruchten (noten) in de tuin. Deze moet je opvangen, laten drogen en vervolgens pellen om te kunnen eten. Ze zijn heerlijk van smaak en erg voedzaam.

Benodigdheden kokedama

Instructies voor het kweken

  1. Haal zoveel mogelijk aarde van de wortels af. Wees voorzichtig dat je de wortels niet teveel beschadigd.
  2. Meng de veen en akadama aarde door elkaar. Je hebt de juiste verhouding als je de aarde tot bolletjes kan vormen zonder dat het uit elkaar valt.
  3. Rol er bolletjes van, en gebruik eventueel een beetje water als nodig.
  4. Wees er zeker van dat de bolletjes voldoende ruimte hebben om de wortels te huisvesten.
  5. Neem wat droge sphagnum mos en wikkel dat voorzichtig om de wortels van het plantje. Dan bind het vast met de katoenen draad, die vanzelf zal oplossen na een tijdje.
  6. Maak een klein gaatje in een aarde bolletje en doe voorzichtig het plantje er in. Maak het gaatje weer goed dicht zodat het bolletje weer rond wordt.
  7. Als laatste doe je de mos, die je of gekocht hebt of uit een bos geplukt hebt, om het bolletje heen. Druk het in de aarde zonder dat je de vorm veranderd, en bind er weer katoenen draad omheen, of eventueel een leuke verpakkings touw.
  8. Hang het ergens op een leuk plekje aan je plafond en je hebt je eigen hangende tuin.
  9. Water geven doe je met een plantenspuit of eventueel de bol even in een emmer met water dompelen.

Boompjes met groente of fruit

Buiten dat je er van allerlei leuke planten in kunt potten, is het ook mogelijk er groente en zelfs fruit boompjes in te kweken (zoals een Perzikboom). Voor groente zou ik eerder kiezen voor plantjes als pepers, mini tomaatjes of paprika’s, omdat bijvoorbeeld sla niet zoveel zal opleveren daar je maar één plant per bol kan kweken. Tenzij je voldoende ruimte hebt om vele bolletjes aan je plafond te hangen. Houd er wel rekening mee met het kweken van groente en of fruit boompjes, dat je ze op een plek hebt hangen waar er voldoende zonlicht binnen kan komen.