Zoeken

Vergelijken

Veilig

Vertrouwd

 

Tips

Moestuinbakken

Moestuinbakken zijn aan een sterke opmars bezig. Je ziet ze steeds vaker en dat is op zich ook wel logisch. Er zijn namelijk bakken voor elke woonsituatie en door bakken te gebruiken heb je vandaag nog een eigen kweektuin en kweek je heel eenvoudig je eigen verse ingrediënten. Met moestuinbakken geniet je op gezonde wijze uit eigen (kweek)tuin.

Van hout, plastic, steen of stoeprand
Je kunt ervoor kiezen om gewoon kant-en-klare bakken aan te schaffen. Dat is wel zo gemakkelijk. Je kunt er echter ook voor kiezen om zelf je bakken te maken. In dat geval is het wel zaak om het juiste en dus duurzame materiaal te kiezen. Met deze bakken kun je prima zelf maken van onder meer hout, maar zeker ook van gerecycled plastic, steen, stoeprand of gevlochten wilgentenen. Welk materiaal je kiest is afhankelijk ook van de rest van je tuin en de uitstraling die je de tuin wilt geven. Kies wel voor duurzame materialen als je zo lang mogelijk van je eigen moestuintje wilt genieten.

Zorg dat je er niet in hoeft te staan
De standaard moestuinbak is 120 bij 120 centimeter en 20 centimeter diep. Uiteraard zijn er moestuinbakken van andere afmetingen beschikbaar en maak je zelf een moestuinbak dan bepaal je uiteraard helemaal zelf hoe groot de moestuinbak wordt. Zorg er wel voor dat je altijd gemakkelijk bij de plantjes in je moestuinbak kunt komen zonder dat je erin hoeft te staan. Voor je het weet vertrap je namelijk per ongeluk je zorgvuldig en met liefde gekweekte plantjes.

Moestuinbakken op poten
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een moestuinbak op poten, dan is het probleem om er al dan niet in te stappen helemaal niet aan de orde. Onder die poten kun je – als je wilt- ook nog wieltjes maken en is de mobiele moestuinbak een feit. Dit kan best handig zijn, bijvoorbeeld om je moestuinbak meer zonlicht te kunnen bieden door de bak af en toe even richting zon te verplaatsen of als je de moestuinbak wilt beschermen tegen hevige neerslag. Moestuinbakken op poten hebben meer voordelen. Het werkt prettiger, is beter voor de rug en bespaart ook nog eens ruimte. Daarnaast kun je de ruimte onder moestuinbakken benutten als opbergplek.

Anti-worteldoek
Uiteraard is het gebruik van anti-worteldoek aan te raden. Heb je een moestuinbak op de grond en zonder bodem, maak het anti-worteldoek dan tenminste tien of twintig centimeter breder en lager dan de moestuinbak zelf voor optimaal gebruik. Heb je een moestuinbak met bodem, maak dan het doek vast aan de binnenkant van de bak.

Begin vandaag nog je eigen moestuin
Moestuinbakken maken een eigen moestuin in elke woonsituatie mogelijk, want je plaatst de bakken ook op terras of balkon. Ook voor mensen met rugklachten die graag met een moestuintje bezig zijn, is een moestuinbak – mits op poten uiteraard- perfect. Vergeet je niet als je van plan bent moestuinbakken te maken of kopen ook handig handgereedschap aan te schaffen? Want je wilt uiteraard wel prettig werken in je eigen moestuin die je als je wilt vandaag nog kunt beginnen.