Zoeken

Vergelijken

Veilig

Vertrouwd

 

Tips

Hoe cortenstaal borderranden zetten: een stap-voor-stap handleiding

Cortenstaal borderranden zijn een uitstekende manier om structuur en definitie toe te voegen aan je tuin. Ze zorgen voor een strakke afwerking en creëren een duidelijke scheiding tussen bijvoorbeeld gazon, paden en bloemperken. Het plaatsen van deze borderranden is niet ingewikkeld, maar het vereist wel wat planning en voorbereiding. Hieronder vind je een stap-voor-stap handleiding om zelf cortenstaal borderranden te plaatsen.

 

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met het plaatsen van de cortenstaal borderranden, zorg ervoor dat je de volgende materialen en gereedschappen bij de hand hebt:

 

 

Overwegingen bij het kiezen voor borderranden

Voordat je begint met het daadwerkelijk plaatsen van de cortenstaal borderranden, is het belangrijk om een paar overwegingen te maken die je project ten goede zullen komen.

 

Cortenstaal borderranden zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes en diktes. De hoogte die je kiest, hangt af van de functie en de esthetiek die je voor ogen hebt. 

Meet zorgvuldig de totale lengte van de gebieden waar je de borderrand wilt plaatsen. Houd bij het bestellen van het cortenstaal rekening met eventuele bochten en hoeken in je tuinontwerp. Het is vaak handig om iets meer materiaal te bestellen dan strikt noodzakelijk, zodat je bij eventuele fouten of veranderingen in je ontwerp niet zonder materiaal komt te zitten.

Cortenstaal borderranden kunnen de waterafvoer in je tuin beïnvloeden, vooral als je ze in een licht hellend gebied plaatst. Overweeg hoe het water zich in je tuin beweegt en zorg ervoor dat de borderranden geen waterophopingen veroorzaken die kunnen leiden tot wateroverlast of erosie. Als drainage een probleem kan zijn, kun je overwegen om drainagegaten in de randen te maken of alternatieve oplossingen te onderzoeken.

Voordat je begint te graven, kan het helpen om de geplande borderranden visueel voor te stellen in je tuin. Dit kun je doen door touw of lint uit te zetten langs de gewenste lijnen. Hierdoor krijg je een beter idee van hoe de borderrand eruit zal zien in de ruimte en kun je eventuele aanpassingen maken voordat je met het zware werk begint. Overweeg ook om na te denken over de rest van de tuin. Wil je bijvoorbeeld nog meer cortenstaal in je tuin, zoals cortenstaal plantenbakken, neem dit dan mee in je overweging.

 

Stap 1: De voorbereiding

Bepaal de locatie

Beslis waar je de cortenstaal borderranden wilt plaatsen. Meet de lengte van het gebied waar de rand komt, zodat je weet hoeveel cortenstaal je nodig hebt. Markeer de locatie met houten paaltjes of met behulp van een spuitbus met krijtverf.

 

Graaf de sleuven

Graaf langs de gemarkeerde lijn een smalle sleuf. De diepte van de sleuf hangt af van de hoogte van de borderrand die je wilt plaatsen. Zorg ervoor dat de sleuf breed genoeg is om de borderrand stevig te laten staan, maar niet te breed zodat er later grond wegzakt.

 

Stap 2: Het plaatsen van de borderrand

Plaats de cortenstaal borderrand:

Zet de cortenstaal borderrand in de sleuf. Zorg ervoor dat de bovenkant van de rand op de gewenste hoogte uit de grond steekt. Het is belangrijk dat de rand overal gelijkmatig uit de grond steekt, zodat je een strakke en nette afwerking krijgt.

 

Controleer de positie

Gebruik een waterpas om te controleren of de borderrand recht staat. Pas de hoogte aan door de rand iets dieper in de sleuf te plaatsen of wat grond onder de rand toe te voegen.

 

Verankeren

Om de borderrand stevig op zijn plaats te houden, kun je hem verankeren met grondpinnen of schroeven. Als je kiest voor grondpinnen, sla je deze door de voorgeboorde gaten in de borderrand in de grond. Zorg ervoor dat de pinnen diep genoeg zitten zodat de borderrand stevig staat.

 

Stap 3: Afwerking

Vul de sleuven aan met grond

Nadat de borderrand goed staat en verankerd is, vul je de sleuf aan met de uitgegraven grond. Druk de grond stevig aan zodat de rand stabiel blijft. Zorg ervoor dat de grond goed aansluit tegen de borderrand, zodat er geen openingen zijn waar water doorheen kan sijpelen.

 

Controleer en corrigeer

Loop nogmaals langs de geplaatste borderrand en controleer of alles naar wens is. Eventuele afwijkingen kun je nu nog corrigeren door de rand voorzichtig bij te stellen of de grond opnieuw aan te vullen.

 

Laat de roestlaag zich ontwikkelen:

Cortenstaal ontwikkelt zijn kenmerkende roestkleur door blootstelling aan de elementen. Dit proces kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van het weer. Zorg ervoor dat de borderrand de komende tijd goed in contact komt met lucht en vocht om het roestproces te bevorderen.

 

Tips voor het onderhoud

 

Met deze handleiding kun je zelf cortenstaal borderranden plaatsen en zo een strakke, duurzame afwerking aan je tuin geven. Het resultaat is een moderne en stijlvolle tuin die jarenlang meegaat zonder veel onderhoud te vereisen.